GÜLLAÇ
Malzemeler:
8 Yaprak güllaç, 8 Su bardağı süt, 1,5 Su bardağı toz şeker
3 Çorba kaşığı gül suyu, 1 Su bardağı hindistan cevizi
1 Çay bardağı pudra şekeri
İç Harcı İçin:
6 Elma, 1 Çay bardağı toz şeker, 1 Çay kaşığı tarçın,
Sosu İçin:
1 Paket yaban mersini, 3 Yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Tencerede sütü ılık olacak kadar ısıttıktan sonra içine 3-4 yemek kaşığı gül suyu ilave edip karıştırıyoruz. Elmaları rendeleyip tencereye şekeri de ilave edip pişiriyoruz sonra tarçını içine ilave edip karıştırıyoruz. Bir adet güllaç yaprağını bir kaç parçaya ayırıp süt ile ıslatıp kâsenin alt kısmına biraz koyuyoruz üzerine elmalı harçtan ekliyor onun da üzerine Hindistan cevizi ve pudra şekeri döküp diğer parçaları da üzerine ekliyoruz. Üzerine bir kepçe daha süt döktükten sonra dinlenmeye bırakıyoruz.
Sosu için ise, yaban mersinlerini 3 çorba kaşığı şeker ile kendi suyu ile tencerede pişiriyoruz. Kâsedeki güllaçları ters çevirerek servis edeceğimiz tabağa koyarak. Pişen sosunu üzerine döküp ikram ediyoruz.
CEVİZLİ KEŞKÜL
Malzemeler:
1 Lt. Süt, 1 Su Bardağı Şeker
2 Yemek Kaşığı (çok ince çekilmiş) Ceviz
2 Yemek Kaşığı Hindistan Cevizi
3 Yemek Kaşığı Pirinç Unu
1 Tatlı Kaşığı (silme) Mısır Nişastası, Tarçın
Yapılışı:
Süt ve tarçın haricindeki malzemeleri bir tencereye koyun ve karıştırın.
Sütü ekleyin ve orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve 1 dk. daha pişirin.
Tatlıyı ocaktan alın ve 1-2 dk. bekletin.
Kaselere pay edin, ılınınca üzerini tarçın ve ceviz ile süsleyin.
Buzdolabında 3-4 saat dinlendirip, servis edin.
FIRINDA SÜTLAÇ
Malzemeler
1 kg süt, 1 su bardağı toz şeker
1-2 adet damla sakızı (kullanmasanızda olur)
2 yemek kaşığı pirinç, 2 veya 3 yemek kaşığı mısır nişastası
Yapılışı:
Sütü tencerenin içerisine koyup kaynatıyoruz.
Süt kaynamaya başlayınca pirinci ekleyip ara sıra karıştırarak (pirinç tencerenin dibine yapışmasın diye) pirinç pişene kadar bekliyoruz.
Daha sonra az suda çözdüğümüz nişastayı yavaş yavaş sütümüze ekliyoruz.
Fırında pişerken de koyulaşacağını hesaplayarak kıvamının çok koyu veya çok cıvık olmaması gerekiyor.
Nişasta fazla gelirse hepsini koymayalım. 1-2 dakika pişirdiğimiz karışımı güveçlere veya ısıya dayanaklı kaplara pay edelim.
Tepsinin içerisine kaplarımızı oturtup yarısına kadar gelecek şekilde su koyalım.
Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında üzeri istediğimiz kadar kızarana dek pişirelim.
Bazıları daha önce kızarırsa ben onları alıp kalanları tekrardan kızartmaya devam edin.
Soğuduktan sonra servis yapılır.
SÜTLAÇ
Malzemeler
1 litre yağlı süt
1/2 su bardağı kırık pirinç
Arzuya göre toz şeker
Yapılışı:
Önce sütümüzü tencereye alıp ateşe koyuyoruz.
Süt aynamaya başlayınca içerisine yıkadığımız pirinci atıyoruz
Eğer evde kırık pirinç yok ise pirinci çok az blendırdan geçirebilirsiniz
Pirinç piştikten sonra damak tadınıza göre toz şeker ekleyebilirsiniz (ben 1 su bardağı kullandım)
Devamlı karıştırın
Şeker eridikten sonra tadına bakın şekeri istediğiniz kıvamda olmuşsa kaselere paylaştırın
Sütlaç oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırabilirisiniz.
KAZANDİBİ
Besin değeri oldukça yüksek olan, sütlü tatlıların en sevilenlerinden ve hafif olmasıyla da çokça tercih edilen kazandibi tatlısı yaz günlerinde de dondurmayla da servis edilerek lezzetine lezzet katılır. Şimdi sizlerle bu harika tatlının tarifini paylaşmak isteriz.
Malzemeler
4 su bardağı süt
1/2 çay bardağı pirinç unu
1/2 çay bardağı nişasta
1 tam su bardağı şeker
Bir fiske kadar tuz
Sütü kaynatınız. Şekeri ilave edip tekrar kaynatınız.
Başka bir kabın içerisinde pirinç unu ve de nişastayı soğuk suyun içerisinde eritiniz.
Kaynamakta olan şekerli sütün içerisinden bir iki kaşık alıp, pirinç unuyla nişastayı erittiğiniz suya koyup karıştırınız.
Daha sonra bunu kaynayan sütün içerisine azar, azar karıştırarak koyunuz. Tahta kaşık yardımıyla dibini kazıyarak hızlı, hızlı yarım sat kadar muhallebi koyulaşana kadar pişiriniz.
Tepsiyi yağlayınız. Pişirdiğiniz muhallebiyi tepsiye düzgün şekilde dökünüz.
Altı açık ocağın üzerinde tepsinin kenarından başlayıp çevire, çevire altının yanıklaşmasını sağlayınız. Yapılan bu iş biraz beceri ister. Dibini her yanı eşit olarak yakınız ve ocaktan alınız. Daha sonra soğumaya bırakınız. Buzdolabına da konabilir. Kare, kare kesiniz ve ıspatulayla dibini kazıyarak alınız.
Önemli Not: kazandibini fırın içerisinde pişirecekseniz, fırının sadece altını yakınız ve alttan kızartınız. Fırından çıkartılır çıkartılmaz da tepsiyi soğuk suya oturtarak soğutunuz.
SÜTLÜ İRMİK HELVASI
Malzemeler
250 gram tereyağı
2 paket dolmalık fıstık
500 gram irmik
500 ml sıcak süt
2,5 bardak su
3 bardak toz şeker
Yapılışı:
2,5 bardak su ve 3 bardak toz şekeri karıştırıp kaynatarak şerbet hazırlayın. Bu esnada fıstıkları tavada tereyağında kavurun. İrmiği ekleyin ve sürekli karıştırarak rengi koyulaşıp yağını çekene kadar kavurmaya devam edin.
Şerbet kaynadıktan sonra irmiğin üzerine ekleyin. Su kalmayana kadar karıştırın. İrmik suyu çektikten sonra altını kapatın. Dinlendirdikten sonra ufak kalıplarla tabağa ters çevirerek servis yapabilirsiniz.