Buzağılarımızın doğumuna 2 ay kala, anne ineğe mutlaka “Buzağı Septisemi Aşısı” uygulanır. Buzağımız doğduğunda ise, koruyucu amaçlı “Buzağı Septisemi Serumu” vurmayı ihmal etmeyiz.
Doğumdan hemen sonra buzağıların göbek kordonları, 4 – 5 cm kalacak şekilde kesilir ve ucuna mutlaka tentürdiyot sürülerek dezenfekte ederiz. Ağız sütü ilk bir hafta buzağıya vermeye devam edilir. Buzağımızı parayla telafi edilemeyecek kadar yararlı olan bu sütten mahrum bırakmayız. Ağız sütünü içirmeden önce, ineğin memesini ılık suyla yıkar, daha sonra buzağının emmesi sağlarız. Eğer buzağı emmiyorsa, temiz bir kaba ineğin sütü sağılarak biberona vasıtasıyla buzağıya veririz.
Ağız sütü, normal sütle kıyaslandığında, A Vitamini bakımından 10 kat, kuru madde bakımından 2 kat daha zengindir. Ayrıca çok yüksek oranda protein içerir. Bağırsak hareketlerini tetikleyici ve yumuşatıcı etkileri sayesinde, buzağılarımızın bağırsaklarında bulunan zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. Ağız sütü, doğumdan 3 gün sonra normal süt halini alır. Buzağımızın sindirim sistemi de bu süre içerisinde normal şeklini alır. Eğer doğan buzağının annesinde herhangi bir hastalık mevcutsa, buzağıya o günlerde doğum yapan başka bir ineğin ağız sütü verilmelidir.
İlk 2 – 3 gün, sabah ve akşam olmak üzere 2’şer lt. süt vererek buzağımızın doymasını sağlarız. Sonraki günlerde yavaş yavaş alıştırarak canlı vücut ağırlığının % 10′u kadar sütü sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez içiririz.
Doğan buzağımız normal ve sağlıklıysa kurulanır ve daha önceden ilaçlı suyla yıkanarak tabanına sönmemiş kireç serpilen buzağı bölmesine alınır. Buzağı bölmelerinde temiz altlık olarak saman kullanırız. Yere serilen samanlar 2 – 3 günde bir mutlaka değiştirilmektedir. Buzağılarımızın düzenli olarak yeterli güneş almasını sağlamayı da ihmal etmeyiz. Buzağı bölmelerine aldığımız buzağılarımıza tahmini olarak canlı ağırlıklarının % 10′u kadar süt, sabah ve akşam olmak üzere ikiye bölerek verilir. Buzağılarımızın içeceği sütün ısısı 37 derece olduğuna ve kesinlikle 30 derecenin altına düşmediğini kontrol ederiz.
Sütten kesilen buzağılara yavaş yavaş buzağı yemi, çayır otu ve kuru yonca konulur. Buzağılar 15 günlük olduktan sonra gruplara ayrılarak toplu beslenmeye başlanır.
Buzağılarımız 1.5 ayını doldurduklarında, verilen süt miktarı kademeli olarak düşürülür. 2 aylık olunca da sütten keseriz. Sütten kesilmiş buzağılara, yiyebildikleri miktarda kaliteli yonca, çayır otu ve kesif yem verilir. Buzağılarımız 3. ayını dolduruncaya dek, %18 proteinli buzağı başlangıç yemi verilmesi sürdürülür. Bu tarihten itibaren, “buzağı büyütme yemi”ne geçilir. Kaba yem olarak kuru çayır ve kuru yonca verilmektedir.
6. aydan itibaren erkek ve dişi buzağılar ayrılır. Dişi buzağılara 3 – 6 aylık dönem arasında mutlaka “Brucella S.19 ” aşısı yapılır.. 4. aydan itibaren de Şap, Yanıkara, Şarbon aşıları yapılmaktadır.
Buzağılarımızda boynuz köreltme işlemini 3 – 4 haftalık yaşa ulaştıkları dönemde yaparız. Boynuz köreltme, hayvanlar büyüdüklerinde, sevk ve idare açısından büyük kolaylıklar sağlayan bir işlemdir.